Data przyjazdu
Data wyjazdu

„Smaczne, kolorowe, proste i przystępne cenowo dania dla seniorów” - zapowiedź Pokazu

Uzdrowiska Kłodzkie oferujące pobyty w Dusznikach – Zdroju, Kudowie – Zdroju i Polanicy – Zdroju w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu, wiele uwagi poświęcają nauce zdrowego trybu życia i odżywiania kuracjuszy. Od kilku miesięcy realizowany jest projekt „Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania” w ramach, którego dzieci i młodzież przebywająca na turnusach zdrowotnych w Szpitalu Uzdrowiskowym „Jagusia” w Kudowie – Zdroju, uczą się przygotowywać dania mniejsze, mniej kaloryczne, oparte na dobrych sezonowych polskich produktach.
Już wkrótce, także w Wielkiej Pieniawie odbędą się warsztaty kulinarne! Poświęcone będą żywieniu seniorów. Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65 roku życia. Powinna uwzględniać przede wszystkim lekkostrawność, mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne, oraz zapotrzebowanie na wodę.

W pierwszej części spotkania uczestnicy kulinarnej prezentacji dowiedzą się:
- jak prawidłowo skomponować dietę
- w jaki sposób urozmaicać posiłki
- jakie produkty zawierają najwięcej witamin i mikroelementów
- w jaki sposób zmniejszyć spożycie tłuszczu, cholesterolu, cukru i soli
- jak unikać potraw ciężkostrawnych i zwiększyć spożycie warzyw i owoców
- jak dużo płynów i jakich wypijać
- jak znajdować przyjemność w jedzeniu

W podeszłym wieku spada apetyt, osłabia się zmysł smaku i węchu, a jadłospis często ze względu na mniejszą zasobność portfela bywa monotonny i ubogi.  Dlatego też w drugiej części spotkania nasz mistrz nauczy seniorów przygotowywania ciekawych, kolorowych, dobrze zbilansowanych dań. Podpowie jak wybierać i gdzie kupować niedrogie, ale zdrowe produkty. Pokaz z elementami warsztatów zakończy się jak zwykle degustacją dań przygotowanych przez mistrza i uczestników spotkania.
Będzie zdrowo, smacznie i kolorowo!
Niech przedsmakiem spotkania będzie zdjęcie dania, które prowadzący warsztaty, Arkadiusz Kruszik przygotował dla swojej babci! Filet z karmazyna z pieczonymi marchewkami, młodymi ziemniakami, blanszowanym brokułem, rzodkiewką i miodowo – cytrynowym winegretem. Cena dania 8 zł

Zapraszamy kuracjuszy seniorów na Zielone Tarasy w Sanatorium Wielka Pieniawa w poniedziałek 7 sierpnia, od godz. 17.00.
PFOSIGW