„Bezglutenowa Mama” z wizytą w sanatorium dla dzieci JAGUSIA w Kudowie-Zdroju
Jak wygląda stosowanie diety bezglutenowej w sanatoryjnym i uzdrowiskowym leczeniu dzieci i dorosłych? Jaki wpływ ma na leczenie celiakii ? Tego między innymi dowiedzieli się pracownicy kadry merytorycznej
sanatorium uzdrowiskowego „Jagusia” w Kudowie-Zdroju, podczas szkolenia przeprowadzonego przez
„Bezglutenową mamę”, czyli Panią
Martę Krzyżanowską Sołtysiak.
.jpg)
Dziennikarka mówi o sobie, że jest „bezglutenowym dinozaurem”, bo na tej diecie jest od 36 lat. Jej córka natomiast od 6 lat. Marta Krzyżanowska – Sołtysiak na swoim blogu niczym wprawny detektyw tropi gluten w praktyce i teorii. Organizuje szkolenia, kolonie dla dzieci, a także doradza innym mamom i propaguje bezglutenowe przepisy. Jak sama twierdzi – gluten nie jest warunkiem dobrego smaku.
Szkolenie kadry w „Jagusi” wdrożyło i utrwaliło wiedzę dotyczącą diety bezglutenowej u dzieci i dorosłych w leczeniu sanatoryjnym i uzdrowiskowym. Warto wiedzieć, że dieta bezglutenowa jest jedyną metodą leczenia Celiakii (choroby trzewnej). Schorzenie to trwa całe życie i jest immunologiczną chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach, w tym w: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie.