Data przyjazdu
Data wyjazdu

Nowe herbatki ziołowe marki Uzdrowiskowe Smaki

Szanowni Państwo,

pragniemy poinformować, że w oparciu o nasze wieloletnie doświadczenie z zakresu przyrodolecznictwa, przygotowaliśmy dla Państwa nowe herbatki ziołowe, dostępne pod marką Uzdrowiskowe Smaki.

Misją Uzdrowisk Kłodzkich jest pełne zaspokojenie potrzeb Kuracjuszy w zakresie profilaktyki, leczenia i rehabilitacji w ramach rozwijanych profili lecznictwa uzdrowiskowego przy wykorzystaniu naturalnych surowców i klimatu oraz osiągnięć współczesnej medycyny. To dlatego przygotowaliśmy dla Państwa pięć bardzo wysokiej jakości mieszanek ziołowych, dobranych tak, by skutecznie wspierać Państwa zdrowie. Działanie ziół jest powolne, łagodne ale długotrwałe w skutkach. Surowiec pozyskiwany do naszych herbatek ziołowych jest surowcem najwyższej jakości, wielokrotnie badanym, uprawianym z dala od aglomeracji miejskich.
 


 

Nasza linia herbatek ziołowych obejmuje:

  • Herbatkę na uspokojenie

Skład: owoc głogu 30%, kwiatostan głogu 15%, kwiat rumianku 15%, liść melisy 20%, szyszki chmielu 10%, kwiat lawendy 10%.

Warunkiem zdrowia jest dobra forma psychiczna. Nasze zdrowie fizyczne jest uzależnione od naszej psychiki. Stres atakujący współcześnie nasz system nerwowy, serce, a więc i układ krwionośny, utrudnia, wskutek napięć, prawidłowe, racjonalne myślenie.

W herbatce ziołowej „na uspokojenie” aż 30% składu to owoc głogu oraz kwiatostan głogu (15%). Jest to dobór celowy, ponieważ głóg działa wzmacniająco na mięsień sercowy, uspokajająco, regulując ciśnienie krwi i napięcie komórek sercowych, a także moczopędnie. Flawonoidy głogu działają korzystnie na odżywienie mózgu. Zmniejszenie napięcia naczyń wieńcowych serca powoduje ustąpienie bólu, uczucia duszności. Kolejnym znaczącym składnikiem naszej herbaty „na uspokojenie” jest liść melisy, znany z działania wyciszającego, zmniejszającego napięcie mięśni gładkich jelit i pobudzającego wydzielanie soków trawiennych. Wodny wyciąg z melisy hamuje podział komórek nowotworowych. Dodany do mieszanki rumianek usprawnia trawienie, metabolizowanie tłuszczów oraz niweluje wzdęcia. Wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy, wspiera odporność i pomaga zrelaksować się.
 

  • Herbatkę regulującą poziom cukru

Skład: liść morwy białej 75%, owoc aronii 20%, kora cynamonu 5%.

Zawarty w produkcie liść białej morwy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i przyczynia się do utrzymania równowagi metabolizmu węglowodanów w organizmie, zmniejsza także ryzyko rozwoju miażdżycy. Morwa biała pochodzi z Chin. Stamtąd uprawa morwy przeniosła się na inne kontynenty, by w XI wieku dotrzeć do Europy. W Polsce to roślina dość popularna, często sadzi się ją w celach ozdobnych. Wiele badań naukowych dowiodło, że zawarty w morwie białej alkaloid [DNJ] może być pomocny w kontrolowaniu glikemii. Związek ten wykazuje właściwości, które pozwalają mu hamować wzrost poziomu glukozy po posiłku oraz wydzielanie insuliny, zapobiegając tym samym hipoglikemii reaktywnej. Oprócz tego uważa się, że morwa ułatwia odchudzanie. Badania naukowe wyraźnie wskazują na to, że liście morwy zawierają związki, w tym te z grupy flawonoidów, które potrafią poradzić sobie z bakteriami, takimi jak: salmonella, gronkowiec złocisty, shigella dysenteriae - bakteria odpowiedzialna za rozwolnienie i bóle brzucha. Ponadto dodane do herbatki owoce aronii wspomagają prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i nerek. Przyczyniają się do łagodzenia objawów alergii i wielu innych chorób autoimmunologicznych.
 

  • Herbatkę wspierającą oczyszczanie organizmu

Skład: liść pokrzywy 30%, ziele czystka 30%, znamiona kukurydzy 20%, owoc róży 20%.

Pokrzywa to zioło, które ma potwierdzone działanie „odkwaszające” organizm. Ziele pokrzywy zwiększa eliminację chlorków i mocznika, usuwa nadmiar sodu, a także ułatwia wydalanie z organizmu toksyn. Korzystnie wpływa na procesy przemiany materii oraz na czynność wydzielniczą trzustki. Poza szkodliwymi związkami pokrzywa usuwa z organizmu także nadmiar kwasu moczowego. Jego odkładanie się w stawach prowadzi m.in. do dny moczanowej. Pokrzywa nasila diurezę, co działa oczyszczająco i detoksykująco na organizm. Składnikiem „herbatki na oczyszczenie organizmu” jest również czystek, zawierający bardzo dużo przeciwutleniaczy (polifenoli). Ziele to skutecznie oczyszcza krew, zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz neutralizuje wolne rodniki, które powodują wiele chorób, w tym nowotwory. Czystek działa także antyalergicznie (hamuje uwalnianie histaminy), zwalcza drobnoustroje i grzyby.
 

  • Herbatkę wspierającą odporność
 

Skład: owoc żurawiny 33,4%, owoc róży 33,3%, owoc czarnej porzeczki 33,3%.

Znaczenie lecznicze żurawina zawdzięcza dużej zawartości witaminy C. Żurawina, zwana „polską cytryną”, zawiera także duże ilości witaminy P oraz ślady karotenów i witamin z grupy B. Natomiast dzika róża doceniana jest przez specjalistów ze względu na silne właściwości przeciwzapalne, które są wykorzystywane w chorobach reumatoidalnych. Owoce róży są przebogatym źródłem witamin. Surowiec róży uznawany jest za produkt wielowitaminowy, zawiera ponad tysiąc, a nierzadko nawet parę tysięcy miligramów witaminy C w 100 g świeżej masy. Owoce porzeczki są bogate w witaminy A, B1, B2, B6, E, H, PP, magnez, fosfor, żelazo, sole mineralne, sód, potas. Usuwają szkodliwe produkty przemiany materii, działają odżywczo, mineralizująco, wzmacniająco.

To połączenie dobroczynnych właściwości żurawiny, porzeczki i owocu róży sprawia, że uzyskujemy bardzo wartościowy produkt spożywczy o działaniu wspierającym naszą odporność i zdrowie.
 

  • Herbatkę wspierającą przemianę materii

Skład: herbata pu-erh 30%, kwiat rumianku 25%, trawa cytrynowa 20%, owoc kminku 15%, owoc kopru włoskiego 5%, liść mięty 5%.

W przeszłości picie pu-erh było zarezerwowane dla chińskich władców, stąd nazwa "Herbata Cesarzy". Do tej pory medycyna chińska opiera się na korzyściach zdrowotnych tej herbaty jako leku na wiele schorzeń i dolegliwości. Dziś cenimy ją przede wszystkim za właściwości oczyszczające, antybakteryjne, antywirusowe i antyalergiczne oraz za wysoką zawartość substancji odżywczych. Pu-erh poprawia metabolizm, pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit, łagodzi bóle brzucha. Pomaga w odchudzaniu, przyspiesza trawienie i blokuje powstawanie nowej tkanki tłuszczowej. Reguluje także poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu cukrzycy i łagodzi stres. Dodany do herbatki kwiat rumianku potęguje skuteczne trawienie, a także wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy

i wsparcie odporności. Kminek to nie tylko skuteczne remedium na wzdęcia i niestrawność, ale również na choroby grzybicze, zapalenie gardła czy bóle menstruacyjne.


Nasze herbatki możecie Państwo zakupić zarówno przez internet - LINK - lub w naszych punktach sprzedaży, mieszczących się w pijalniach wód mineralnych, sklepach uzdrowiskowych oraz recepcjach naszych obiektów w Polanicy-Zdroju, Dusznikach-Zdroju oraz Kudowie-Zdroju.

PFOSIGW