Data przyjazdu
Data wyjazdu

Certyfikat „Gotujemy bez glutenu” dla Jagusi

Uzdrowiskowy Szpital dla Dzieci Jagusia i jednocześnie Dom Wczasów Dziecięcych Jagusia odebrały jako pierwsze obiekty w Polsce certyfikat: Gotujemy bez glutenu. Tym odznaczeniem placówkę Uzdrowisk Kłodzkich S.A. -Grupy PGU wyróżniła Marta Krzyżanowska-Sołtysiak – najbardziej znana w Polsce Bezglutenowa Mama. Dziennikarka mówi o sobie, że jest „bezglutenowym dinozaurem”, bo na tej diecie jest od 36 lat. Jej córka natomiast od 6 lat. Marta Krzyżanowska – Sołtysiak na swoim blogu niczym wprawny detektyw tropi gluten w praktyce i teorii. Organizuje szkolenia, kolonie dla dzieci, a także doradza innym mamom i propaguje bezglutenowe przepisy. Jak sama twierdzi – gluten nie jest warunkiem dobrego smaku.


Kilka tygodni temu w Jagusi Pani Marta przeprowadziła bezglutenowe szkolenie personelu. Pracownicy dowiedzieli się wtedy jak wygląda stosowanie diety bezglutenowej w sanatoryjnym i uzdrowiskowym leczeniu dzieci i dorosłych. Jaki wpływ ma na leczenie celiakii? Jakie są sanitarne wymogi stosowania kuchni bezglutenowej w obiekcie, który prowadzi także tradycyjną kuchnię.

 Mamy nadzieję, że odznaczenie od Bezglutenowej Mamy to początek jej współpracy z Jagusią i Uzdrowiskami Kłodzkimi S.A – Grupa PGU.