Data przyjazdu
Data wyjazdu

Sezonowo znaczy zdrowo - relacja z II warsztatów "Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania"


Sezonowo znaczy zdrowo

Przyzwyczajenie staje się drugą naturą człowieka. Jednak wszystkie nawyki można zmienić. Warto pamiętać, że dzieci uczą się od dorosłych, a to, czego „posmakują” za młodu, będzie gościło na talerzach przez większość ich życia. Dlatego cykl warsztatów edukacyjno kulinarnych, które odbyły się już po raz drugi w Szpitalu Uzdrowiskowym dla Dzieci „Jagusia” w Kudowie - Zdroju, pt. „Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania”, ma inspirować oraz uczyć wdrażania w codzienne życie nawyków zdrowego odżywiania. Być drogowskazem w poszukiwaniu własnej drogi do zdrowia.

Drugie warsztaty ”Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania” w dużej mierze poświęcone był wykorzystaniu w kuchni sezonowych warzyw i owoców rosnących w Polsce. Często, w poszukiwaniu składników odżywczych, sięgamy po importowane produkty, zapominając o bogactwie przydomowych ogródków. Jedząc, to co sezonowe i lokalne, zapewniamy sobie najlepszy smak oraz największą ilość witamin i mikroelementów. Poza tym sezonowość to nie tylko dbałość o zdrowie fizyczne, ale i o zasoby naszego portfela.

Uczestnicy warsztatów pod czujnym okiem mistrza, Arkadiusz Kruszika uczyli się jak smacznie i zdrowo przygotować drugie śniadanie, obiad oraz podwieczorek. Do stworzenia tych dań mieli do dyspozycji: sałaty, młode ziemniaki i marchewkę, rzodkiewkę, botwinkę, groszek zielony, szparagi, cukinię i oczywiście kochane przez wszystkich polskie maliny i truskawki.

Ze względu na różny wiek uczestników kulinarnego spotkania, zróżnicowane było również menu. Najmłodsze dzieci przygotowały:
* delikatny mus truskawkowo - twarożkowy z aromatycznym tymiankiem, karbowaną sałatą, zawinięty w cieniutkie pomidorowe naleśniki z kiełkami młodych roślin;
* aksamitną zupę krem z młodego ziemniaka, doprawioną delikatnie francuską musztardą i jogurtem naturalnym, serwowaną z sałatką rzodkiewkowo -  szparagową z aromatyczną oliwą szczypiorkową
*kaszę jaglaną na pomarańczowo, gotowaną z dodatkiem soku z marchewki, z rozmarynem i cukinią, drobnym szpinakiem i rzodkiewką, posypaną tostowanymi migdałami

Natomiast grupa nastolatków miała za zadanie przygotować:
* zrumienioną pajdę chleba z kremową pastą z zielonego groszku i ciecierzycy, pachnącą oliwą, czosnkiem i miętą, cienkimi płatkami szparagów, obsypaną tartymi orzechami włoskim i aromatycznym zatarem i maliną.
* Chłodnik z pieczonego buraka, doprawiony jogurtem, kefirem oraz maślanką serwowany z sałatką ogórkowo-morelową z oliwą koperkową.
* Delikatny blin na mące orkiszowej i kefirze, doprawiony ziołami z dżemem ze świeżych pomidorów, młodej cebulki, rukolą z vinegretem balsamicznym.

Uczestnicy doskonale radzili sobie z postawionymi przez mistrza zadaniami, byli otwarci na nową wiedzę, podchodzili do pracy bardzo kreatywnie, zwłaszcza do nauki podawania i zdobienia potraw, o czym można przekonać się oglądając zdjęcia z naszych warsztatów. Oczywiście nie wszystko szło gładko, bo do niektórych warzyw czy nowych dań, uczestnicy podchodzili z rezerwą. Tu wykorzystywaliśmy moc, jaką daje wspólnie przygotowany posiłek, autorytet mistrza i wspaniała atmosfera. Nierzadko okazywało się, że to, co miało smakować źle, jest bardzo smaczne, a to, co miało nie wyjść — wychodziło.

I tym razem warsztatom towarzyszyły konkursy z nagrodami. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacja dań. Na degustację dań przygotowanych przez dzieci i młodzież zaproszeni zostali pracownicy uzdrowiska i rodzicie, którzy towarzyszyli swoim pociechom podczas kuracji. Wszyscy docenili zdrowe, pyszne i pięknie wyglądające dania. Przepisy wszystkich potraw, które wykonywane są przez uczestników warsztatów ”Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania” znaleźć można na portalu społecznościowym Szpitala Uzdrowiskowego dla Dzieci „Jagusia”. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów i podzielenia się z nami jak smakowały one Waszym rodzinom.

Dla sympatyków naszych warsztatów mamy dobrą informację, już wkrótce odbędą się trzecie warsztaty z cyklu ”Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania”. Tym razem tematem przewodnim będzie woda i jej zbawienny wpływ wody na nasz organizm. Nasz mistrz nauczy dzieci m.in. przygotowania domowych lemoniad i innych ciekawych napojów i dań.
PFOSIGW